Голосування завершилося, робота продовжується

На засіданні комісії з питань Бюджету участі опрацьовано результати голосування за подані проекти

 

Начальник управління фінансів та економіки Наталія Шаркова розповіла присутнім про проходження процедури голосування, заступник міського голови Сергій Мартим'янов подякував охтирчанам за активність у бажанні зробити наше місто кращим та запевнив їх у тому, що всі обрані за результатом голосування проекти будуть реалізовані у наступному році за участю авторів.

Голосування за проекти, що можуть бути реалізовані у 2018 році за бюджетні кошти, проводилося з 9 по 23 жовтня 2017 року. До голосування протокольним рішенням комісії були допущені 33 проекти, з яких 11 великих на загальну суму 4158,206 тис. грн.,  22 малих на загальну суму 3496,263 тис. грн..

Кожен житель  міста Охтирки, кому виповнилось 16 років, мав можливість проголосувати за 1 великий проект та 1 малий проект. Голосування за проекти здійснювалося шляхом заповнення бланку голосування в електронному вигляді або на паперових носіях за встановленою формою.

Голосування на паперових носіях  проводилося у пункті супроводу - Центрі надання адміністративних послуг за умови пред’явлення оригіналу паспорту (посвідки на постійне проживання).  Голоси, подані на бланках голосування на паперових носіях до пункту супроводу Бюджету участі, щоденно передавалися до управління фінансів та економіки Охтирської міської ради та вносилися до електронної системи. 

Голосування у електронному вигляді здійснювалося  у електронній системі за допомогою авторизації мешканця міста Охтирки через електронну пошту і введення ним серії та номеру свого паспорту громадянина України (посвідки на постійне проживання) та прикріпленням сканованих  документів.

Всього за період з 09 по 23 жовтня 2017 року було віддано 4523  голосів, 

з них: 

 у паперовому вигляді 1553 голоси (34,3%, від загальної кількості голосів),  

у електронному вигляді через е – mail  віддано 2970 голосів (65,7% від загальної кількості голосів).

Слід зазначити, що за останні чотири дні голосування спостерігалася висока активність голосуючих. За період з 20 по 23 жовтня 2017 року було віддано 2160 голосів, що становить 47,8 % від загальної кількості голосів.

Відповідно до інструкції оператори електронної системи після завершення етапу голосування, починаючи з 24 жовтня 2017 року, протягом 5 робочих днів (до 30.10.2017 включно), розпочали обробку поданих голосів, в результаті чого виявлено численні порушення процедури голосування через електронну систему методом «Email», особливо, в останні дні голосування.

Серед них:

Замість сканованого паспорту голосуючого додані картинки, «скани» паспортів інших осіб,  місце реєстрації на іншій територіальній одиниці,  вік голосуючого молодший за 16 років, відсутність сторінок паспорту, які підтверджують особу та місце реєстрації, проживання на території міста Охтирки (або мають довідку про місце роботи, навчання, служби чи інші документи, що підтверджують їх проживання у м. Охтирка).  

 

Найбільше порушень виявлено  при голосуванні за проекти:

Великі проекти:

№7 Зелене озеро - місце формування здорової активної людини - 69 голосів з порушеннями (17,7 % від подинах за проект голосів)

№16 Багатофункціональний спортивний майданчик для мешканців міста Охтирки - 19 голосів (4,5 % від подинах за проект голосів)

№20 Тепло та затишок в дитячому садочку - 18 голосів (6,1 % від подинах за проект голосів)

 

Малі проекти:

№17 Спортивний майданчик з вуличними тренажерами  - 202 голоси з порушеннями. (64,3 % від подинах за проект голосів)

№15 Дитячій творчості - комфортне життя  - 20 голосів (5 % від поданих за проект голосів)

По іншим проектам спостерігаються поодинокі випадки  зафіксованих порушень.

На сьогодні проводиться, передбачена системою голосування, робота по видаленню голосів, які були віддані несправжніми голосуючими, і це може вплинути на сьогоднішній рейтинг проектів та визначення переможців надалі. 

Присутні внесли пропозиції по удосконаленню роботи системи Бюджету участі, щоб покращити її надалі, в тому числі, запропонували збільшити кількість місць для голосування на території міста.